Конна база

Конната езда може да бъде изключително приятно начинание когато е с добър кон, в подходяща обстановка и с правилна компания. Нашите коне, повечето родени тук, се обучават от млади жребчета като привикват към гледачите и ездачите си. Поради нежния подход на обучение конете харесват компанията на човека и често търсят внимание от клиентите и екипа ни. 

Нашите водачи са квалифицирани инструктори по езда живеещи в района, които познават планината като двора на къщата си. Те познават характера на всеки кон и притежават умението да преценят добре нивото на ездачите. В сигурни ръце и прятна компания ездачите научават факти за местната флора и фауна, както и историята на района.

Уют и незабравимо преживяване

Ранчото се намира в подножието на връх Русалиите в Рила планина. От тук започват горски пътеки, които се вият сред множество други пътеки, водещи до популярни местности като Гергева скала и Годлевски параклис. Но маршрутите ни водят и до скрити вълшебни кътчета като Чобанския вир и Аврамов камък.

Разнообразните горски пътища и преки пътеки ни дават повече от един маршрут до едно и също място в зависимост от времето, с което разполагаме и гледките, които искаме да видим. Приказните гледки от високите хребети спират дъха, горските плодове за нас и свежата трева за конете оправдават продължителната езда, а скритите горски къщички ни дават подслон при неочакван обрат на атмосферните условия.

Нашите коне

Свободно гледани. Всеки кон си има „фенклуб“ сред редовните ни клиенти и се радва на специално внимание когато те ни посещават.

Пансион за коне

Предлагаме пълен пансион на свободно или боксово отглеждане. Конете при нас живеят свободно, като всеки ден излизат на паша, а нощта изкарват в падок (през лятото) или в конюшня (през зимата).

Сеното е местно производство, а концентрирания фураж е зърнена смеска съобразена с интензитета на работа на конете. Боксовете се застилат с дървени трици.

Свържете се с нас

(+359) 888 904 964

office@rusaliite.bg

Стандартен пакет

ВКЛЮЧВА
  • Бокс в конюшня и падок
  • Изхранване с фураж и сено, минерална сол
  • Изкарване на паша със стадото
  • Конете получават жизнено необходимото движение и общуване със себеподобни в безопасна среда.
Пансион

Допълнителни услуги

  • Ежедневно почистване на коня (тяло, грива/опашка, копита)
  • Езда + продължително обучение съобразено с нивото на коня
  • Подрязване на копита или подковаване
  • Ветеринарни услуги

Коне за продан

Фокс

Кастрат

Каракачанска порода

Кротък

Подходящ за:

домашен любимец, обучение на деца за отглеждане на животни

Не е подходящ за:

Eзда – има травма на таза в последствие на падане преди години. Травмата е зарастнала, но при натоварване може да се влоши.

Подготовка за езда

За максимален комфорт по време на езда препоръчваме следването на нашите съвети по-долу.

Облекло:

Удобни прибрани/плътни дрехи, снабдени с джоб с цип за телефон, камера и всичко друго, което не искате да изгубите по време на езда. За лятото, дори да е много топло, при продължителна езда се препоръчва да носите връхна дреха вързана на кръста (на два възела!). В гората може да стане студено когато яздим на сянка и високо в планината. Препоръчваме дълги панталони (клин и др), но можете да яздите и с къси, но не твърде къси. За зимата е препоръчително да носите ръкавици.

Обувки:

Най-подходящи са всички видове ботуши без висок ток, но всички обувки с нисък ток или равна подметка стават. Имайте предвид, че твърде широки обувки като кецове или сноуборд обувки няма да влязат в стремето на седлото и няма да можете да яздите.

Каска / Шапка:

Каската е задължителна при езда. Ние подсигуряваме каски, но яко имате своя за езда или велосипед можете да я донесете. Шапката е по желание според сезона.

ЛАКОМСТВО:

Конете обичат ябълки и моркови! Имаме и кон, който е фен на всичко, включително сандвичи! Най-подходящото лакомство за вашия конски приятел са морковите. Лакомствата съвсем не са задължителни, но допринасят за добрата връзка с вашия коня. Моля обърнете се към екипа ни предварително, когато носите лакомства за конете.

За коня:

С цел да запазим здравето на конете си прилагаме следните рамки спрямо теглото на ездачите:

  • Максимално тегло за езда до 1 час – 100 кг.
  • Максимално тегло за езда до 2 часа – 90 кг.
  • Максимално тегло за езда над 2 часа – 80кг
 

Моля бъдете честни спрямо теглото си, при максимално тегло 5 кг са от голямо значение върху гърба на коня.

Езда за начинаещи

Научете ново умение

Ездата...

е мечта за много хора и достатъчно достижима в днешно време. Конете са големи животни, към които трябва да се отнасяме с уважение, разбиране и упорство. Но езика на конете е различен от този на кучетата и другите животни, с които най-често имаме контакт. Ако не сте яздили до сега, тук можете да разчитате на спокоен кон и уверен инструктор, който ще ви даде начален инструктаж и често ще води коня на повод.

Стандартна разходка

30 минути или 1 час
начинаещи

Конете...

Ако конят ви допадне и изживяването надмине очакванията (това е най-честият случай) можете да яздите по-дълго или да вземете урок по езда. В него ще научите по-подробно езика, на който конете общуват, как ние общуваме с тях, стандарти за безопасност, и разбира се езда и управление от седло. Уроците провеждаме на манеж или по време на разходка в гората.

Езда за напреднали

За любителите на адреналина

Езда за напреднали

Ездата и общуването с коне са „остро болестно състояние“, което ако ви хване остава за цял живот. Когато имате собствен кон той знае всичките ви тайни и предоставя почивка от всекидневието и емоционално презареждане. За съжаление не всеки може да си гледа кон вкъщи. Тук идват нашите сладури от различна порода, размер и характер.
Пасването с коня е също толкова важно като пасването с партньор в живота. Всеки ездач има различни разбирания и предпочитания за езда. В нашата група имаме коне за спокойна езда, които търпеливо ще чакат да снимате красивите пейзажи и да слизате за гъбки и горски ягоди. Имаме и коне, които с ентусиазъм ще галопират и ще ви носят с вятъра през гори и поляни.

За напреднали ездачи, които се чувстват уверени на тръст и галоп можем да предложим по-дълга езда, която води до различни природни забележителности по-високо в планината. Ездата ще се проведе с личен водач или в група с други ездачи определени на сходно ниво. Ако искате да подобрите уменията си предлагаме и уроци, които се провеждат в манеж или на езда в природата.

Продължителност на езда:
1-2 часа
Половин ден
Цял ден
Преходи с преспиване

Резервация за езда

Приключение в планината
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
След получаване на заявката ви ще се свържем с вас, за да потвърдим резервацията и ще ви предоставим данни за плащане. Само след направено плащане вашата резервация ще бъде активна. Необходимо е да пристигнете поне 20 минути преди заявения час за езда - за инструктаж. Можете да прочетете полезна информация за подготовката за езда тук.

Mаксимално допустимо тегло е 100кг за до едночасов преход, а за деца е 2г, като под 5г яздят заедно с родител